Problem z kartą graficzną

Moderators: niski, Saibamen

Post Reply
golf_maniac43
Posts: 4
Joined: Sun Nov 09, 2008 4:01 pm

Problem z kartą graficzną

Post by golf_maniac43 » Mon Nov 10, 2008 7:00 pm

witam
Parę tygodni temu chciałem uruchomić ROS`a na swoim starym komputerze (Pentium II 333 MHz, 128 MB RAM, HDD 520 MB) ale mam problem z grafiką.
Chciałem skończyć instalacje ROS`a na karcie z GPU SIS 86C201 z 1 MB RAM i ukazał się błąd o nazwie VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE(lub podobnej). Wymieniłem kartę sa S3 Trio i udało mi się skończyć instalację. Potem znów zmieniłem grafikę na SIS, a przeważnie działał. Czym to może być spowodowane!? Czy problem tkwi w karcie, czy jest tego inna przyczyna? Uruchomiłem wersję 0.3.6.
Pozdro

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: Problem z kartą graficzną

Post by Haos » Mon Nov 10, 2008 10:58 pm

A moglbys sprobowac 0.3.7?

Najlepiej jakbys polaczyl tego kompa ze swoim glownym za pomoca kabla szeregowego Null Modem (do kupienia za pare zlotych). Wowczas mozesz na tamtej maszynie testowej odpalic ROSa a na drugim - putty albo hyperterminal (albo nasza wlasna aplikacje RosDBG) i odbierac przez port com1 logi z informacjami debug. Daloby sie dzieki temu zobaczyc co na prawde jest nie tak i jaki jest pelny komunikat o bledzie.

Na moj gust to jest problem z SiSowa integra. Nasz glowny sterownik grafiki wymaga karty zgodnej z VESA 2.0, a wiele zintegrowanych kart nie do konca go spelnia.

Pozostaje wiec karta w slocie PCI/AGP albo sprobuj zamiast VESA, wybrac VGA na poczatku instalacji.

golf_maniac43
Posts: 4
Joined: Sun Nov 09, 2008 4:01 pm

Re: Problem z kartą graficzną

Post by golf_maniac43 » Tue Nov 11, 2008 4:46 pm

wersję 0.3.7 mógłbym spróbować
tylko z lączeniem dwóch komputerów może być problem(mam 3 komputery a tylko 2 monitory :( )
moja grafika nie jest zintegrowana, to karta PCI
mam jeszcze jeden problem : na SIS`ie nie mogę zmienić rozdzielczości(wyskakuje jakiś komunikat o błędzie i koniec)
pozdro

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: Problem z kartą graficzną

Post by Haos » Sun Nov 16, 2008 5:27 am

U mnie tak samo. Dwa laptopy, jeden desktop z monitorem i dwa zestawy do testowania ReactOS (zasilacz, plyta, procek, pamiec, grafa, hdd i cdrom). Monitor z desktopa przelaczam na maszyne testowa ReactOSa a z laptopa lacze sie Remote Desktopem na desktop i tak widze logi.

Bez tych logow nie ma sensu testowanie ROSa na prawdziwym sprzecie. Nie wiadomo co sie dzieje w systemie, czy wyskoczyl jakis blad, ten sam czy nowy...

niski
Translation Team
Posts: 9
Joined: Thu Jan 03, 2008 1:52 pm
Contact:

Re: Problem z kartą graficzną

Post by niski » Tue Nov 25, 2008 2:26 pm

W momencie, gdy masz już takiego loga, dobrze jest zgłosić problem w naszej bugzilli - w ten sposób delevoperzy wiedzą, że coś jest nie tak :)

Swoją drogą, na jednym z testowych komputerów też mam taki objaw z VIDEO_DRIVER_INIT_FAILURE, więc prawdopodobnie na dniach założę nowego buga. Haos ma rację - problem leży w karcie graficznej, jeśli nawet podmienisz ją na inną w czasie instalacji, to później będzie działać w trybie 640x480x16 kolorów.

Tymczasowym rozwiązaniem na BSOD podczas ponownego uruchamiania po instalacji jest wyrzucenie/zmiana nazwy sterownika vbemp.sys (ale powoduje to tylko, że system się nie wykrzaczy, desktop nadal będzie miał tą samą rozdzielczość i głębię kolorów ;)):

http://www.reactos.org/forum/viewtopic. ... emp#p50796

golf_maniac43
Posts: 4
Joined: Sun Nov 09, 2008 4:01 pm

Re: Problem z kartą graficzną

Post by golf_maniac43 » Mon Dec 01, 2008 7:26 pm

niestety nie pomogło(mówię o nowej wersji)
działał do pierwszego uruchomienia; potem musiałem zmienić karte na S3
karta z SIS`em bez problemu powinien obsługiwać rozdzielczości 1280x1024x16; 1024x768x256; 800x600x64k i 640x480x16M wiem bo sprawdzałem w dokumentacji tej karty)
ale pomysł z usuwaniem stera też muszę spróbować

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: Problem z kartą graficzną

Post by Haos » Tue Dec 02, 2008 11:26 am

To nie problem z rozdzielczoscia ale ze zgodnoscia karty ze standardem VESA 2.0, ktorego wymaga nasz sterownik grafiki. Nowsze karty (od AGP w gore) maja z tym problem, a dokladniej mowiac, czesto ta specyfikacje po prostu ignoruja.

golf_maniac43
Posts: 4
Joined: Sun Nov 09, 2008 4:01 pm

Re: Problem z kartą graficzną

Post by golf_maniac43 » Sat Dec 06, 2008 8:07 pm

pomogło
wywołuje to inne błędy (kończące się BSOD`ami ale najważniejsze że działa
dzięki i pozdro ;)

Haos
Test Team
Posts: 2954
Joined: Thu Mar 22, 2007 5:42 am
Contact:

Re: Problem z kartą graficzną

Post by Haos » Tue Dec 09, 2008 10:27 pm

Bugreport pls. Koniecznie z debug logiem.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Yeti [Bot] and 1 guest