Błędy

Moderators: niski, Saibamen

Locked
pigmej
Posts: 1
Joined: Sat Sep 05, 2009 4:52 pm

Błędy

Post by pigmej » Sat Sep 05, 2009 5:03 pm

Witam mam parę błędów:
Włączam komputer i pisze żebym nacisnął klawisz i naciskam daje dalej aż do momentu formatu formatuje dysk C: i gdy chce utworzyć folder to pisze że nie może.Zaś jak instaluje na dysku D: pisze że nie może zainstalować bootloadera i muszę włożyć czystą dyskietkę włożyłem 5 różnych i pisze że nie znaleziono, stacja dyskietek działa na 100% sprawdzałem. Proszę o pomoc.

ShamanPL
Posts: 23
Joined: Thu Aug 21, 2008 10:49 am

Re: Błędy

Post by ShamanPL » Sat Sep 05, 2009 5:46 pm

Którą wersję instalujesz, 0.3.10, build z svn, czy coś innego? Jeśli starszą niż 0.3.10 to pamiętaj o ograniczeniu rozmiaru partycji do 8GB. Z tego co wiem ReactOS instaluje się tylko na partycjach primary. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj: http://www.reactos.org/wiki/Installing_ReactOS

Pamiętaj też że nawet jeśli robisz wszystko poprawnie to system może się nie zainstalować/działać ponieważ jest w fazie alpha.

niski
Translation Team
Posts: 9
Joined: Thu Jan 03, 2008 1:52 pm
Contact:

Re: Błędy

Post by niski » Mon Sep 07, 2009 11:56 pm

Ten pierwszy problem (z niemożnością skopiowania plików) oznacza o ile kojarzę tyle, że partycja nie została sformatowana poprawnie - w pewnych przypadkach pomimo tego, że instalator pokazuje, że sformatował, jednak tego nie zrobił. Spróbuj zrobić format z poziomu innego systemu. Sterownik stacji też niedomaga, ale póki co nie ma komu się nim zająć :)

Jeśli jest problem z bootloaderem - być może jest pozostałość po jakimś starym (grub,ntldr), albo instalator nie może zapisać na pierwszą partycję (jak wyżej).

Jeżeli nadal masz problem z instalacją - opisz bardziej szczegółowo konfigurację.

Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest