instalacja react os na laptopie?

Moderators: niski, Saibamen

Post Reply
heja
Posts: 2
Joined: Mon Feb 22, 2010 1:51 am

instalacja react os na laptopie?

Post by heja » Mon Feb 22, 2010 2:05 am

mam pytanie i prosze o pomoc, chcialbym zainst. react os na laptopie jako jedyny system, niestety w czasie instalacji program prosi o wlozenie dyskietki do napedu - ktorego moj laptop (i pewnie wiekszosc) nie posiada. co w tym przypadku zrobic?? uprzejmie prosze o wytlumaczenie mi jak 3 latkowi, bo nie jestem orlem informatycznym. pozdrawiam:)

SuperDog
Translation Team
Posts: 124
Joined: Tue Mar 04, 2008 2:52 am

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by SuperDog » Mon Feb 22, 2010 11:16 am

Wykonaj rozruch z napędu CD/DVD.

heja
Posts: 2
Joined: Mon Feb 22, 2010 1:51 am

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by heja » Mon Feb 22, 2010 9:15 pm

ale ja wlasnie odpalam plytke z napedu, wszystko jest ok, formatuje dysk, instaluje sie, i na pewnym etapie instalacji pod koniec prosi o wlozenie do napedu dyskietki.??

TestamenT
Posts: 153
Joined: Tue Jul 04, 2006 12:44 pm

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by TestamenT » Mon Feb 22, 2010 11:52 pm

Wygląda to tak jakby nie było jakiegoś sterownika i woła by go zainstalować z dyskietki.
Przetestuj livecd i zobacz jak działa bo może ReactOS nie jest kompatybilny z twoim laptopem
Polecam przetestować nocne wydania systemu może najnowsze zainstaluje się bez problemu
http://www.reactos.org/getbuilds/

wojo664
Posts: 320
Joined: Mon Jul 06, 2009 5:39 pm

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by wojo664 » Wed Feb 24, 2010 7:06 pm

Może zaznaczyłeś przy instalacji żeby wgrał bootloader na dyskietkę?

niski
Translation Team
Posts: 9
Joined: Thu Jan 03, 2008 1:52 pm
Contact:

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by niski » Mon Mar 01, 2010 11:47 am

Sprawdź m.in. czy partycja jest aktywna... Jeśli problem będzie się powtarzał, spróbuj utworzyć partycje z zewnątrz (livecd, z płyty instalacyjnej Windows, itp).

TestamenT
Posts: 153
Joined: Tue Jul 04, 2006 12:44 pm

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by TestamenT » Tue Mar 02, 2010 9:42 am

Ja miałem ostatnio dość nietypowy błąd z instalacją visty który przypomina problem @heja
a mianowicie taki że po wyborze języka i układu klawiatury vista żądał serowników od napędu dvd z którego się uruchomił.
No mnie to rozbawiło.

wojo664
Posts: 320
Joined: Mon Jul 06, 2009 5:39 pm

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by wojo664 » Tue Mar 02, 2010 12:36 pm

Może ten napęd miał złącze S-ATA? Czasem system jak wykryje takie coś, to pyta potem o stery...

TestamenT
Posts: 153
Joined: Tue Jul 04, 2006 12:44 pm

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by TestamenT » Tue Mar 02, 2010 7:06 pm

Może ale to była vista 64bit zaś vista 32bit nie miała tego problemu i zainstalowała się bez problemu ^^

wojo664
Posts: 320
Joined: Mon Jul 06, 2009 5:39 pm

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by wojo664 » Tue Mar 02, 2010 11:38 pm

No to widać że 64 bity potrzebują jakiejś specjalnej wersji sterów do CD-ROM... instalator nie miał prawa nie odpalić, bo używa prawdopodobnie standardowego (uniwersalnego sterownika do napędów CD/DVD) a że potem system okazał sie być różny od instalatora, instalka systemu chyba jest 16 lub 32 bitowa (głowy nie daje), więc systemowi pewnie domyślny ster nie pasował zbytnio. Tak samo ja kiedyś miałem na starej 98-ce, że niby myszka normalnie chodziła, a system sie wypytywał o stery do niej(wiem może nie bardzo pasuje do instalki systemu ale co tam...) :D
Jeżeli z czymś sie pomyliłem, to sorki wielkie ;)

TestamenT
Posts: 153
Joined: Tue Jul 04, 2006 12:44 pm

Re: instalacja react os na laptopie?

Post by TestamenT » Wed Mar 03, 2010 3:25 am

16 bitów to było za czasów Windowsa 3.11 a co do myszki to sytuacja jak dla mnie podobna co do napędu dvd.
A jeszcze mi się przypomniało to że podczas działania systemu Vista gubił napęd dvd i żeby go wykryło trza było usunąć i zainstalować ponownie sterowniki, a problemy zniknęły po wgraniu sp1
Dlatego ja osobiście zostanę przy Windowsie XP 64bity do końca żywotności mego laptopa no chyba że ReactOS będzie stabilny, a że reszta domowników używa Visty to muszę mieć kontakt z tym nieszczęsnym Windowsem :)
No tak zjechaliśmy z tematu a dobrze by było jakby heja napisał czy w końcu się udało bo ja osobiście nie instaluje ReactOS na fizycznym sprzęcie bo to jest na razie jak rosyjska ruletka.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest