Page 1 of 1

Dualboot

Posted: Thu Oct 25, 2007 5:40 pm
by Iceee
Zdravím,
rád bych měl svém počítači dualboot Windows XP a ReactOS. Začínal jsem se dvěma prázdnými harddisky. Na první harddisk jsem nainstaloval ReactOS. Když jsem chtěl na disk druhý instalovat Windows XP, instalátor prošel bez problémů první fází, a když se počítač restartuje, místo toho, aby naběhla další fáze instalace, objeví se hláška "chyba disku, stisknutím libovolné klávesy restartujte počítač" (nebo tak nějak). Zkusil jsem tedy na první disk nahrát Windows XP. Když ale zkusím nainstalovat ReactOS na druhý harddisk, dojde k chybě při zapisování bootmanageru do MBR. (tuším "nelze zapsat MBR"). Nechal bych ho zapsat na disketu, ale mám zrovna rozbitou disketovou mechaniku :D . Díky za případné rady.

Posted: Thu Oct 25, 2007 11:59 pm
by preston
Zdravím!

Na úvod obligátní hláška, že ReactOS je ve stádiu alfa a není tedy vhodný pro každodenní použití.

Já bych nejdřív zkusil, jestli vůbec bude ReactOS na tom počítači bootovat. Pokud se nepletu, musí se nainstalovat na první oddíl primarního mastera. Pokud vůbec nabootuje, tak bych potom řešil nějaký dual boot. Jinak nechci nikomu kazit radost, ale ReactOS ještě není dost stabilní a použitelný, aby stálo za to, mít ho jako druhý OS. Vím, že dotaz zněl jinak, ale přesto doporučuju virtuální mašinu - Qemu, VM Ware - obojí zadarmo (první as in speech, druhý as in beer). Člověk si s tím užije srandy dost a nemusí se otravovat s instalací na realném HW.

Jinak o jakou se jedná verzi? Pokud o 0.3.3, tak bych zkusil poslední SVN revizi...

Posted: Fri Oct 26, 2007 10:01 am
by Iceee
preston wrote:Já bych nejdřív zkusil, jestli vůbec bude ReactOS na tom počítači bootovat.
ReactOS jsem zkusil nainstalovat na první oddíl prvního disku a fungoval bez problémů, ale na druhý disk mi pak nešly nainstalovat Windows XP.
Iceee wrote:Instalátor Windows XP prošel bez problémů první fází a když se počítač restartuje, místo toho, aby naběhla další fáze instalace, objeví se hláška "chyba disku, stisknutím libovolné klávesy restartujte počítač" (nebo tak nějak).
preston wrote:Jinak o jakou se jedná verzi? Pokud o 0.3.3, tak bych zkusil poslední SVN revizi...
Díky za radu, vyzkouším a dám vědět.

EDITACE:
Vyzkoušel jsem poslední SVN verzi, ale u té ani nenaběhne instalátor. Objeví se obrazovka "Loading ReactOS", pak zčerná, počítač celý zamrzne a musím ho vyresetovat.

Posted: Fri Oct 26, 2007 4:23 pm
by preston
No tady je každá rada drahá. Na jakém HW to zkoušíš rozjet?

Já bych se na ten dualboot asi vykašlal. ReactOS není zatim ve stádiu, aby stálo za to mít ho nainstalovanej na disku. Doporučuju vyzkoušet VM a zkusit si co všechno (ne)umí a pak teprv se prát s dualbootem.

Posted: Fri Oct 26, 2007 6:07 pm
by Iceee
preston wrote:Na jakém HW to zkoušíš rozjet?
Athlon 64 bit 3500+
Paměť 1024 MB RAM
HDD první 80 GB, druhý 40 GB
ATI Radeon 128 MB
Kdyby byly potřeba podrobnější informace, podívám se do manuálu, zpaměti vím jenom tolik.

Posted: Sat Oct 27, 2007 10:27 pm
by preston
S tímhle HW by neměl být problém. Škoda, že se ani nenainstaluje, to by se alespoň přes sériák dal získat debug log...

Vím, že tohle není požadovaná odpověď, ale asi to bude chtít ještě nějaký čas počkat. V současnosti stále probíhá úprava kernelu (zejména Cm, Mm a Cc jsou stále v havarijním stavu) a win32k+user32+gdi se také mění každý den, takže trunk není zrovna dvakrát stabilní. Zachovej ReactOSu přízeň a zkus to znovu za pár měsíců. :(

Ještě můžeš zkusit anglickou část fóra, občas se tam podaří najít řešení problému.

Posted: Tue Jan 22, 2008 1:42 pm
by Iceee
Chtěl bych vyzkoušet dual-boot nové verze ReactOS a Windows XP. Když oba disky naformátuju, na první nainstaluju ReactOS a pak na druhý Windows XP, mám alespoň nějakou šanci, že by to mohlo fungovat, nebo mám postupovat jinak? Díky za rady.

Dualboot

Posted: Tue Jan 22, 2008 8:37 pm
by turican
Půjde to určitě(nezkoušel jsem takže tipuju):
1)Jako první bych nainstaloval Windows, až potom reactos.
Měl by zůstat windows loader, a freeloader z ROS by se do něj měl sám vložit
2)Zkusit SMART boot loader(po instalaci obou OS) - můžeš ho dát na disketu, když z ní nabootuje, nabídne ti jak instalaci sama seb, tak boot z jednotlivých oddílů
3)Nainstalovat GRUB(po instalaci obou OS) buď z nějakého linuxu, nebo GRUB for DOS, GRUB for WINDOWS
do konfigu něco takového:

default=0
timeout=10

title Windows 2000
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

title ReactOS

kernel /freeldr.sys DefaultOS=ReactOS TimeOut=0

title ReactOS (Debug)

kernel /freeldr.sys DefaultOS=ReactOS_Debug TimeOut=0

Re: Dualboot

Posted: Wed Jan 23, 2008 6:13 pm
by Iceee
Windows bych měl nainstalovat na první disk, nebo je to jedno?

dualboot

Posted: Wed Jan 23, 2008 6:38 pm
by turican
Mělo by to být jedno. Pokud to budeš konfigurovat ručně(např v grubu), musíš uvést správné disky pochopitelně. Předtím jsem to asi napsal blbě:


default=0
timeout=10

title Windows XP
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

title ReactOS
root (hd0,1)
kernel /freeldr.sys
savedefault
makeactive
chainloader +1

Re: dualboot

Posted: Thu Jan 24, 2008 8:52 pm
by Iceee
Small Boot Manager jsem nainstaloval na disketu, ale když chci z diskety nabootovat, obrazovka zůstane černá. Počítač se zasekne a musím ho vyresetovat. Nevite, čím by to mohlo být?

Divné

Posted: Thu Jan 24, 2008 10:27 pm
by turican
A nemáš špatnou disketu?
Taky je možné(SMART přeci jenom není až tak používaný boot manager), že si to nerozumí s tvým harwarem.
Po nabootování by ti mělo objevit zhruba toto:
http://www.linuxsoft.cz/screenshot_img/740-a.jpg
Ještě to zkus, uvedl jsem to, kvůli snadné instalaci, ale nejsem si ani jistý, jestli to v pohodě dokáže nabootovat i reactos.
Grub půjde rozchodit 100%, tak6e bych se SMARTem yas tak moc neyabýval.